Tuesday, December 2, 2014

MELAWAT KILANG JERUK MADU PAK ALI





Jeruk Betik ^_^

Antara pelawat yang bersama kami..hikhikk..
Jangan marah Maksu & Yana :)

Ni bahagian pelupusan garam. Prosesnya macam ni, 
1. Rendam buah dengan air garam dan air gula 3 minggu. 
2. Potong buah
3. Lupuskan garam. 
(Maaf kalau tersalah ya )

Ni buah jambu batu yang dah dipotong

Best tengok depa potong buah. Laju!..

Kena pakai apron dulu tau sebelum masuk kilang 

Dah potong, bungkus na..hehe 

Ok. Jom masuk seksyen pemotongan buah pulak 

Besar kilang ni!!..

Alhamdulillah. Best sangat hari ni dapat melawat kilang Jeruk Madu Pak Ali @ Simpang Empat Tasek, Penang. 


Terima kasih En. Elias bin Hj Ali ownernya yang humble melayan kami. Macam-macam ilmu yang dikongsi. 

Siapa sangka jutawan hebat ini hanya ditolong ayahnya Pak Ali dengan RM15 sahaja seumur hidup!..

Tahniah Jeruk Madu Pak Ali!!..Sebulan buat jeruk 250 tan hokkayy...Hebat!!..

P/s: Jom tengok gambaq kami melawat kilang di bahagian komen di bawah 

0 comments:

Post a Comment