Friday, March 15, 2013

BULETIN ANIS CHOCOLATE:  KPI @ STANDARD HURU-HARA DALAM BISNES ANIS   CHOCOLATE

15/3/2013

SHAH ALAM - Pada 14/3/2013 semalam,syarikat Anis Chocolate telah melancarkan "STANDARD HURU HARA yang perlu ada bagi semua STOKIS dan DEALER nya.Tuan CEO Junaidy Abu Bakar menjelaskan bahawa,STANDARD HURU HARA yang dilancarkan ini perlu dialami oleh semua Stokis dan Dealernya bagi menilai tahap perkembangan bisnes dan jualan mereka.Bagi Stokis, mereka perlu mengalami kesemua perkara yang disenaraikan,manakala Dealer pula sekurang-kurangnya perlu mengalami separuh daripada senarai seperti di bawah.

STANDARD HURU HARA ANIS CHOCOLATE:

1. Pelanggan memuji-muji tak henti-henti tentang betapa sedap dan puas hatinya terhadap kek ini.
2.Pelanggan sering recommend kek ini kepada kawan-kawan dan ahli keluarga mereka.
3.Pelangga mintak resepi kek.
4.Handphone sentiasa berdering-dering mendapat panggilan dari pelanggan atau dealer.
5.Order pelanggan meningkat secara mendadak.Pertama kali beli 1,kali kedua order 20, kali ketiga order 200 biji kek.
6.SMS masuk bertalu-talu.Sampai tak sempat nak jawab..(lambat jawab tak pe, jangan tak jawab langsung kay..)
7.Setiap dealer dan stokis pasti akan dapat SMS puji-pujian tentang kek ni (Betultak?..)
8.Miss called pun banyak.(kena return call ye wahai dealer-dealerku sayang...)
9.Di FB pula,wall dah huru-hara..banyak pertanyaan..
10.PM (di FB) dulunya sepi, sekarang kena duduk diam-diam jap 1 jam ke untuk jawab PM.
11.Duit huru hara..banyak sangat..awal-awal sebelum huru hara sempat buat akaun,in..out semua..tapi lepas huru hara, dah tak sempat..kena ada akauntan dah ni..
12.Tak sempat kira duit....(normal)
13.Tak sempat bank in duit...(normal)
14.Ada je cash hari-hari...(normal)
15.Dapat order tiba-tiba entah datang dari mana customer-customer baru ni..
16.Stok kek dulu 1000 seminggu, sekarang 1000 2 hari?
17.Dealer merajuk tak dapat kek
18.Customer marah-marah tak dapat kek
19.Tido tak cukup,kadang-kadang customer datang rumah sampai ke malam atau hantar kek sampai ke pagi..
20.Handphone kena silence waktu tido atau take a nap..takut terkejut bunyi call in dan sms bertalu-talu..(dulu tak pernah silence hp pun...)
21.Masa berterabur..(masa awal-awal huru hara..),waktu keluar hantar kek,ada customer yang nak datang rumah ambik kek..ha ha
22.Tak sempat makan..(setelkan hantar kek dulu, jumpa customer dulu..)
23.Kawan-kawan merajuk..@ mengata...ha ha ha..Depa kata, dulu ada masa lepak-lepak, sekarang depa kata..amboi....juai kek sampai tak sempat jumpa kawan-kawan ka?..hehe..
24.Kereta merajuk..ada kereta yang meragam, jem tepi highway..sebab dia terlalu letih dan rasa terlalu dipergunakan...
25.Yang buat part time,kat ofis nak sebut lain, pi sebut pasal kek..serabut..serabut..
26.Yang buat part time lagi, bukan anak buah yang jual..boss yang jual, mintak tolong anak buah ambik order..hehee..

TAHAP PALING KRITIKAL;
27. Sampai ada yang RESIGN!....Best sangat duit masyukk...Masa buat part time, setiap hari sabtu ahad je jual kek dah dapat RM2K-RM3K...kalau full time berapa lah boleh dapat ye?

Tahniah diucapkan kepada semua Stokis & Dealer yang telah mengalami semua atau separuh daripada senarai di atas. Jika belum lagi, bermakna anda masih bergolek-golek di rumah, tiada action...anda perlu giat lagi membuat marketing..

Kata Tuan CEO Junaidy Abu Bakar di majlis pelancaran ini,
KALAU ANDA TAK HURU HARA,BUKAN BISNES ANIS CHOCOLATE NAMANYA!!...

Dan untuk yang ingin merasai pengalaman huru hara ini, boleh lah hubungi Stokis dan Dealer kami seperti dalam posting pada 13/3/2013. Terima kasih.

0 comments:

Post a Comment